diumenge, 14 de setembre del 2014

NATACIÓ. IMPORTÀNCIA DEL CONTROL DE LA CÀRREGA AL LLARG DELS CICLES ESPORTIUS

Es tracta del seguiment d'un nedador (Miquel Noguera) que aquest juliol ha tancat un cicle important de la seva curta vida esportiva. Nedador que ha passat per totes les categories inferiors al món de la natació (iniciació, benjamí i aleví).

Aquesta tasca, la duim a terme en totes les categories i grups d'entrenament.

Tancam un cicle, perquè s'acaba una categoria prou important, l'aleví (13-14 anys), on apareixen els primers Campionats d'Espanya.

 La majoria d'objectius treballats durant aquests anys s'han d'exterioritzar, sigui en forma de resultats o en millores tècniques.

Ara, hem iniciat un nou cicle, infantil i júnior. És evident que els objectius seran molt diferents. Passarem d'un treball molt global, a una especialització progressiva en proves i distàncies.

NO PER SER MÉS JOVES, S'HAN DE DEIXAR DE CONTROLAR TOTES LES VARIABLES DE L'ENTRENAMENT. EL CONTROL A AQUEST CAS ENS HA DUIT A UNS RESULTATS SORPRENENTS. 

Dic sorprenents, perquè si tinguéssiu coneixement de les condicions d'entrenament dels nostres nedadors (falta d'espai i temps, més les poques atencions rebudes per part de l'administració local), aquests resultats sembla que mai arribarien. Per tant, hem de ser optimistes i no decaure.

CONTROL DEL VOLUM TREBALLAT DURANT LES DARRERES QUATRE TEMPORADES


De la temporada 2010-2011 a la 2011-2012 hi ha un increment de 154.490 metres
De la temporada 2011-2012 a la 2012-2013 hi ha un increment de 302.510 metres
De la temporada 2012-2013 a la 2013-2014 hi ha un increment de 118.450 metres

Es a dir, la temporada que va canviar de categoria de benjamí a aleví es va produir un augment considerable del volum. Tot ocasionat, perquè la temporada s'allarga fins a mitjans de juliol degut a la primera competició que tenen a nivell nacional, això ens va fer incrementar les càrregues d'entrenament.

OBJECTIUS FÍSICS-TÈCNICS RELACIONATS AMB ELS MICROCICLES


VOLUM ACUMULAT EN CADA ZONA D'ENTRENAMENT, TÈCNICA, TREBALL ESPECÍFIC DE PEUS I BRAÇOS. 
 TEMPORADA 2013-2014

El volum que hem anat acumulant en cada zona d'entrenament, de tècnica, de força de braços i de cames durant aquests darrers anys també ha estat controlat. He incrementat el volum respectant el creixement biològic del nin i analitzant on es podia millorar de cara a la propera temporada. A la figura següent podeu veure com he repartit el volum durant el 2013-2014.


Després d'analitzar aquesta gràfica, es poden extreure moltes conclusions, podem observar que el 80-85% del volum s'ha treballat a intensitats baixes o mitges, i sempre fent incidència de forma intermitent al treball de la velocitat.

Veure que els ritmes de competició els he treballat tard, acostant-se la competició més important d'aquest cicle. Marcar que les tres columnes de l'esquerra (braços, peus, tècnica) han estat claus per aconseguir els resultats obtinguts.

Amb això vull dir, que el treball en les diferents zones d'entrenament és important, però igual d'important serà el treball tècnic, un treball equilibrat de peus i de força de braços. I com no, un treball específic de força, aplicat en funció del desenvolupament físic del nin.

Finalment, remarcar que en Miquel actualment és el millor nedador aleví de les Illes Balears i uns dels millors nedadors a àmbit nacional. Els resultats l'avalen:

- Campió de Balears en totes les proves, aconseguint diferents millors marques o records de Balears de la categoria aleví, 400 estils, 400 lliures, 50 papallona, i la darrera aconseguida els 100 papallona una marca que perdurava 31 anys i ell va aconseguir batre.

- Medallista als dos darrers Campionats d'Espanya 2013 i 2014. Bronze als 400 Estils (temporada 2013), bronze als 400 estils i 200 papallona (temporada 2014). I finalista en totes les proves que ha participat.

Les condicions per la practica esportiva a vegades són innates, i més a un esport individual, com és el cas. Però, el control de l'entrenament, el descans, l'alimentació i els hàbits saludables que podem transmetre als nins fan possible aquestes coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada